GOZBA ILI O LJUBAVI PDF

: Gozba ili O ljubavi () by Platon and a great selection of similar New, Used and Collectible Books available now at great prices. Miloš N.Đurić is the author of The Symposium ( avg rating, ratings, reviews, published ). This Page is automatically generated based on what Facebook users are interested in, and not affiliated with or endorsed by anyone associated with the topic.

Author: Moogurisar JoJokasa
Country: Puerto Rico
Language: English (Spanish)
Genre: Career
Published (Last): 28 June 2011
Pages: 356
PDF File Size: 13.20 Mb
ePub File Size: 19.33 Mb
ISBN: 732-3-64317-423-2
Downloads: 31720
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Arashikinos

Ko hoce ptavim putem da ide treba prvo da ljubi lepo telo,a onda a shvati da lepih tela ima mnogo I da ljubi svakko lepo telo uzdizuci se od nekog pojedinacnog lepog tela.

Ovdasnji tirani su videli veliku moc ljubavi Aristogitonove I odanosti Parmodijeve koji su sr usili njihovu vlast. On pita Sokrata zasto nije seo pored Aristofana,nego pored onoga koji je tu nejlepsi.

UVOD Sokrat krece na fgozbu doteran I tozba Agatona da krene sa njim,usput zaostaje i8 u jednom trenutku Agaton stize na gozbu gde okupljeni jedu,ovi mu pricaju da je dobrodosao. Medjutim on ljubi I zudi ono sto nema,jer da ima ne bi za tim zudeo.

Miloš N.Đurić (Translator of Gozba ili O ljubavi)

I ono sto je lepo to je I dobro,a posto Erot nije lep onda nije ni dobar. Erot je najblaze niji,najlepsi I najbolji od svih bogova.

Trudni su svi ljudi,a radjati se ne moze u ruznoci nego u lepoti. Jednom se zamislio u ranu zoru,I na tom mestu ostao je I dan I noc,a kada je svanula nova zora,Sokrat se pomolio suncu I otisao. Alkibijad prica kako je ostao sam sa Sokratom I kaze: Najvise saznanje se odnosi na uredjenje gradova,a ime mu je razboritost I pravednost. Dok su Orfeja k oji nije imao srca da za ljubav umre kaznili.

  LEY 28687 PDF

GOZBA prepricano – PDF Free Download

Alkibijad je legao sa Sokratom,medjutimSokrat je ismejao njegovu lepotu I oholo seponeo prema njemu. Dakle lekarstvom upravlja Erot kao I gimnastikom,obradjivanjem zemlje I muzikom.

Prema tome nije svaki Erot dostojan da se slavi ves samo onaj koji podstice na lepu ljubavErot obicne Afrodite radi sta hoce,I to je ljubav kojom obicni ljudi ljube.

Ana Karenjina prepricano Lektira Ana Karenjina prepricano.

Astronomija je poznavanje odnosa u kretanju zvezda I u g odisnjim vremenima. Travnicka hronika prepricano cy.

Gozba ljubavi

Posle toga okrenuce se sirokom moru lepote,nece ga privlaciti ni lepota jednog coveka ni zanimanja,radjace govore I misli u beskrajnoj ljubavi prema mudrosti. Zelimm da pohvalim Ag atona,pa stoga mora sesti s desna. Medjutim decake ne teba ljubiti dok su jos deca,vec kada pocnu duhovno I delesno sazrevati. Najlepsi je zato sto je: Erot koji je pratilac druge je obican ,a prve je nebeski. On ce ga velicati na svoj nacin,ali je prvo zeleo da porazgovara sa Agatonom.

Medjutim kada se Erot koji sjedinio sa drskoscu nadjaca godisnja doba dolazi do velike stete. Na to je Sokrat rekao: Besede drugih pesnika lepe su I istinite,ali samo od Sokratovih dusa je uznemirena I ozaloscena. Odiseja prepricano pregled opste 1Full description. Po tome to je dobro,medjutim ocevi ljubimaca postavili su pedagoge koji su im zabranjivali da govore sa ljubavnicima.

Od zenskog postale su heteristrije lezbejke. Etot je takodje hrabar I mudar.

Takvi bi jedino zeleli da se stope jedni sa drugim,a zudlji za celinom ime je ljubav. To je nesto sto je prvo I vecno ,ne propada niti nastaje,nije ni lepo s jedne strane. On je sredina izmedju smrtnog I besmrtnog. U prirodi tela postoje dva Erota,u zdravlju I u kjubavi ono sto je neslicno tezi za neslivnim.

  HP LASERJET P1005 PRINTER SERVICE MANUAL FILETYPE PDF

A dobar lhubavi je onaj koji zna da usadi ljuvbav gde je nema,a ukloni gde je ima a ne treba da je bude. Agaton,medjutim,kaze da zna da je teze govoriti pred malim brojem mudrih,nego pred vecinom koja to nije. Razboritost se sastoji u savladjivanju naslada I pozuda. Posto je Agaton rekao da Erot zudi za lepotom to bi znacilo da Erot nije lep.

Gozba Johna Saturnalla

Sokrat kaze Agatonu da ga prani jer je Alkibijad ljubomoran I svasta mu moze pasti na pame. P re Erota dok je vladala Anaka,medju bogovima su se desavale svakakve strahote,alil kada se rodio Erot iz ljubavi za lepotom nastala su sve ill I bogovima I ljudima.

Alkibijad je bio ozaloscen ali se I dalje divio Sokratovoj razboritosti I hrabrosti. Njenu su dusu vratili iz hada zacudivsi se njenom delu.

Erot ne cini krivicu ni bogovima ni ljudima,pa zato ni ne trpi ljubagi od njih. On ne radi nista na silu,vec pravdom sa razboritoscu. Sokrat je ostao u komsijskom dvoristu,stoji I misli sto je njegov cest obicaj. Smatra se da je Platon u ovom slucaju imao u vidu stvarni dogadjaj sa postojecim poznatim licnostima. Prilika svakog coveka bila j e okrugla I imali su cetiri ruke,cetiri noge,dva lica na okruglom vratu,cetiri uveta,dva stida.

Gde je mesto gde sve cveta I mirise,tu je Erot. Pjubavi To ensure the functioning of the site, we use cookies.