KEPUPUSAN FLORA DAN FAUNA PDF

Available in National Library (Singapore). Author: Wahida Abdullah., Length: 27 p.: Identifier: Tenggiling Diancam Kepupusan. Article (PDF Available) Antara kepelbagaian flora dan fauna yang unik di Malaysia termasuklah tenggiling. Go to Bing homepageSign My savesThere are no results for kepupusan flora dan fauna language enCheck your spelling kepupusan flora dan fauna try different.

Author: Daigore Bakree
Country: Japan
Language: English (Spanish)
Genre: Technology
Published (Last): 27 April 2018
Pages: 164
PDF File Size: 13.26 Mb
ePub File Size: 20.17 Mb
ISBN: 583-4-90946-505-3
Downloads: 9504
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kazizahn

Hal ini akan menyebabkan berlakunya peningkatan suhu dunia.

ALAM SEKITAR

Kenderaan motor membakar bahan api fosil untuk pergerakan yang menghasilkan asap-asap yang dapat mencemarkan udara. Harta benda akan hilang, begitu pula nyawa manusia. Hasilnya, yang diberi sebagai peratusan kajian kes yang mana setiap parameter mewakili faktor penting, memberikan pengutamaan kuantitatif bagi punca-punca langsung dan tidak langsung yang mana paling penting.

Sayangilah dunia kerana hanya kita yang boleh merawat dunia. Terdapat juga langkah yang lain boleh dijalankan untuk mengatasi pencemaran bunyi iaitu pengurangan dan mengawal bunyi.

Ia kemudian membunuh atau membius ikan. Pencemaran udara primer ialah penghasilan sulfur monoksida dan karbon monoksida akibat daripada pembakaran yang tidak lengkap. Oleh itu,kereta yang mengeluarkan bunyi bising yang kuat harus maemasang penghalang bunyi untuk mengurangkan pencemaran bunyi.

  LOGAMATIC 4121 PDF

Kepupusan flora dan fauna /Wahida Abdullah. – National Library

Please enter your comment! Sehingga kini, terdapat pihak yang tidak bertanggungjawab ingin mengambil gading mereka dan permintaan yang tinggi terhadap minyak sawit menyebabkan habitat mereka terancam.

Kejadian ini dapat kita lihatmisalnya pada kejadian tanah runtuh. Sebenarnya, isu peningkatan suhu atau pemanasan terjadi disebabkan pelbagai faktor. The Status of Biodiversity in the United States.

Terdapat enam peratauran dan akta yang telah digubal bagi mengawal pencemaran bunyi dan kualiti alam sekitar. Tanpa ikan dan haiwan vertebrata laut, populasi karang akan digantikan oleh populasi alga. Pilot Analysis of Global Ecosystems: Lessen perniagaan akan diantung. Kempen ini boleh diakan di sekolah, dewan perumahan atau perpustakaan awam. Perubahan iklim biasanya berlaku dalam tempoh 10, tahun tetapi kini perubahan iklim berubah dalam tempoh tahun sahaja, jarak hanya dua generasi sahaja.

Suhu bumi telah meningkat dua darjah dan kadarnya berbeza mengikut benua dan kawasan tertentu. Dalam proses pembangunan industri juga boleh menyebabkan pencemaran bunyi. Walaupun kepupuasn ini tidak boleh diatasikan dalam sekelip mata, tetapi dengan kerjasama daripada pelbagai pihak masalah pencemaran udara dapat diatasi.

Maksud kuatkuasakan undang-undang dan peraturan yang berkenaan ialah pihak yang melakukan pencemaran udara akan dikenakan tindakan dari segi undang-undang. Penggurunanpembasmian hutandan penjejasan terumbu karang masing-masing merupakan jenis-jenis kemusnahan habitat yang boleh dialami oleh gurunhutandan terumbu karang.

  ERICH FROMM IMATI ILI BITI PDF

Kemusnahan habitat – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

A Lesson in Nature Appreciation. Sebagai contoh,bunyi yang dikeluarkan melalui pemprosesan material, jentera dan aktiviti pembuatan. Manusia akan menghidap pelbagai penyakit apabila selalu menghidu udara yang kotor. Kejadian ini berlaku kerana ketiadaan akar tumbuhan yang meneengkam tanahterutamanya tebing atau tanah tinggi. Apabila air hujan asid telah meresap ke dalam tanah, ia akan mengakibatkan tanah tersebut tidak lagi subur. Global Biodiversity Assessment, Cambridge Univ.

Diambil daripada ” https: Penangkapan ikan secara berlebihan yang tersebar luas di Asia Tenggara, dianggarkan mengancam terumbu karang di kawasan tersebut.

Kita harus memikirkan generasi-generasi yang akan dating memerlukan alam sekitar yang cantik dan nyaman untuk mereka hidup di dunia ini. You have entered an incorrect email address! Contohnya, hutan paya bakau muara Sungai Pulai, Johor ditebang untuk penternakan udang galah. Generation, maintenance and loss of biodiversity.